Seuran esittely

Tuusulan Ratsastajat - perinteikäs ratsastusseura


Tuusulan Ratsastajat on vuonna 1947 perustettu SRL:n ratsastusseura.

 Alkuaikoinaan tiiviisti varuskuntaan kytkeytyneen seuran perustamiskokous järjestettiin Hyrylän varuskunnan upseerikerholla 12. lokakuuta 1947, jolloin nykyinen Tuusulan Ratsastajat ry sai alkunsa.

Seura pyöri tuolloin pitkälti varuskunnan hevosten varassa ja vilkkaasti alkanut toiminta vaikeutuikin 50-luvun loppupuolella kun varuskunnan hevoset siirrettiin kenttätykistöpatteriston mukana Niinisaloon. Kriisistä päästiin kuitenkin yli, kun TuuR vuokrasi tallin ja hankki omia hevosia. Niiden ja jäsenten hevosten voimin aloitettiin ratsastuskoulutoiminta ja pikkuhiljaa myös jäsenluku alkoi kasvaa.

1970-luvun lopussa seuran talli- ja ratsastustoiminta oli kasvanut niin suureksi, että niiden hoitaminen talkoovoimin ei enää onnistunut. TuuR myi hevoset varusteineen yksityiselle Tuusulan ratsastuskoululle. Kehitys oli tässä vaiheessa nopeaa myös ratsastajien taidoissa: 1970-luvulla seuran ratsukoiden nimet alkoivat komeilla piiri- ja kansallisten kisojen tulostilastoissa.

TuuRin historiasta löytyy menestyneitä kouluratsastajia, mutta tunnetuin se on aina ollut hyvistä esteratsastajistaan. Jäseniksi on hakeutunut vuosien mittaan paljon lahjakkaita nuoria. Monet TuuRilaiset ovat myös jääneet ammattilaisiksi tai vaikuttajiksi alalle.


Tänä päivänä seuran jäsenet ratsastavat monilla eri talleilla ympäri Uuttamaata. Jäsenistöön kuuluu noin 120 lasta, nuorta ja aikuista hevosharrastajaa.

Seuran jäsenet ovat menestyneet erinomaisesti niin juniori-, seniori- kuin ponitasoillakin. 2000-luvulla on voitettu useita esteratsastuksen SM-mitaleita, esimerkiksi nuorten ja juniorien SM-kultaa sekä pronssia. Kultaa, hopeaa ja pronssia on saatu myös joukkue SM-kisoista. TuuRin ratsastajat ovat sijoittuneet hyvin myös Suomen Ratsastajainliiton GP-sarjoissa ja rankingeissa sekä edustaneet Suomea PM- ja kansainvälisissä kilpailuissa.

1990-luvulta lähtien TuuR on järjestänyt kilpaileville ratsukoilleen valmennustilaisuuksia. Seuran "kotitallina" toimii tällä hetkellä Hakalan Talli Tuusulassa. Hakalan tallilla kokoontuu myös Heppakerho, jossa nuoret hevosharrastajat opiskelevat erilaisia perusasioita mm. hevosten käsittelystä, hoidosta ja käyttäytymisestä.

Kilpailujen järjestäminen on kuulunut isona osana seuran toimintaan aivan alusta asti. Perinteinen kansallinen ulkokauden avauskisa, Tuusulan Derby, juontaa juurensa aina 1930-luvulle asti (silloisen "TuuRin" järjestämänä) ja sitä järjestetään edelleen. Vuodesta 1988 vuoteen 2006 Tuusulan Derby kokosi satapäin ratsukoita Tuusulan urheilukeskukseen. Nyttemmin kisakenttä on muutettu jalkapallokentäksi, eikä kunnasta tällä hetkellä löydy kansallisen tason mittapuita täyttävää estekenttää. Etsintöjä kuitenkin jatketaan, sillä vahva kisojen järjestämiskokemus melkeinpä velvoittaa TuuRin jatkamaan pitkää kisaperinnettä omassa kotikunnassa.

Tuusulan Derbyn historiasta voi lukea lisää Pekka Käyhkön kirjasta: Tuusulan Derby 1930-luvun ratsastusurheilussa (2021). Kirja on saatavilla Tuusulan ilmatorjuntamuseossa, museon verkkokaupassa sekä Hotelli Gustavelundissa.

 

TuuR Hyrylä 19.2.-78