Seuran esittely

Tuusulan Ratsastajat - perinteikäs ratsastusseura


Alkuvaiheissaan tiiviisti varuskuntaan kytkeytyneen seuran perustamiskokous pidettiin Hyrylän varuskunnan upseerikerholla 12.10.1947.

 Seura pyöri alussa pitkälle varuskunnan hevosten varassa ja vilkkaasti alkanut toiminta vaikeutuikin 50-luvun loppupuolella kun varuskunnan hevoset siirrettiin kenttätykistöpatteriston mukana Niinisaloon. Kriisistä päästiin kuitenkin yli kun TuuR vuokrasi tallin ja hankki omia hevosia. Niiden ja jäsenten hevosten voimin aloitettiin ratsastuskoulutoiminta ja saatiin runsaasti uusia jäseniä.

1970-luvun lopussa seuran talli- ja ratsastustoiminta oli paisunut niin suureksi, että niiden hoitaminen talkoovoimin ei enää onnistunut. TuuR myi hevoset varusteineen yksityiselle Tuusulan Ratsastuskoululle. Kehitys oli tässä vaiheessa nopeaa myös ratsastajien taidoissa: 1970-luvulla seuran ratsukoiden nimet alkoivat komeilla piiri- ja kansallisten kisojen tulostilastoissa.

TuuRin historiasta löytyy menestyneitä kouluratsastajia, mutta tunnetuin se on ehkä hyvistä esteratsastajistaan. Jäseniksi on hakeutunut vuosien mittaan paljon lahjakkaita nuoria esteratsastajia. Monet TuuRilaiset ovat myös jääneet ammattilaisiksi tai vaikuttajiksi alalle.

Tänä päivänä seuran jäsenet ratsastavat monilla eri talleilla Uudellamaalla. Jäsenistöön kuuluu yli 250 lasta, nuorta ja aikuista hevosharrastajaa.

Seuran jäsenet menestyvät erinomaisesti niin juniori-, seniori- kuin ponitasoillakin. 2000-luvulla on voitettu useita esteratsastuksen SM-mitaleita, muun muassa nuorten ja juniorien SM-kultaa sekä pronssia. Kultaa, hopeaa ja pronssia on saatu myös joukkue SM-kisoista. TuuRin ratsastajat ovat sijoittuneet hyvin myös Suomen Ratsastajainliiton GP-sarjoissa ja rankingeissa sekä edustaneet Suomea PM- ja kansainvälisissä kilpailuissa.

1990-luvulta TuuR on järjestänyt kilpaileville ratsukoilleen, koulu- sekä esteratsastajille valmennustilaisuuksia. Seuran tiimoilla ratsastustuntitoimintaa tarjoavat Hakalan talli ja Ratsutila Onnenapila. Hakalan tallilla kokoontuu myös Heppakerho, jossa nuoret hevosharrastajat opiskelevat erilaisia perusasioita mm. hevosten käsittelystä, hoidosta ja käyttäytymisestä.

Kilpailujen järjestäminen on kuulunut seuran toimintaan alusta asti. Perinteinen kansallinen ulkokauden avauskisa, Tuusulan Derby, on järjestetty 1970-luvulta lähtien aluksi Hyrylän Raviradalla. Vuodesta 1988 vuoteen 2006 Tuusulan Derby sekä Ponnahduslauta-aluekilpailu vuodesta 1993 kokosi satamäärin ratsukkoja Tuusulan urheilukeskukseen. Nyttemmin kisakenttä on muutettu jalkapallo-hiekkatekonurmeksi, eikä kunnasta tällä hetkellä löydy kansallisen tason mittapuita täyttävää estekenttää. Etsintöjä kuitenkin jatketaan, sillä vahva kisojen järjestämiskokemus melkeinpä velvoittaa TuuRin jatkamaan pitkää kisaperinnettä omassa kotikunnassa.

 

TuuR Hyrylä 19.2.-78