Jäsenhuone|Työhuone

Team Kivikoski ja Anu Mäkinen

21.4.2012

Tuisku / Chardonay van de Kempenhoeve
Pyry / Qimma
Milka / St Perhaps

Esittelemme nyt Kivikosken sisarukset ja Anu Mäkisen. Haastattelussa Tuisku kertoo lähemmin heidän tavoitteista, yhteistyöstä ja hevosista.

 

Nuorilla Nuppulinnalaisilla TuuRin ratsastajilla on takana viimeinen talvi ilman hallia. Kesäkuusta alkaen sisarukset Tuisku ja Pyry Kivikoski, sekä Anu Mäkinen tarjoavat täysihoitopaikkoja, ratsutusta ja valmennusta Jokelan Rake talleilla. Myös heidän kaikki kilpahevosensa muuttavat Rakelle, Kivikoskien nuorimman kilpailijan Milkan kilpakumppanit mukaan lukien. Projektiin voi tutustua www.raketallit.com 

 

- Tällä hetkellä hevoset asuvat vielä äitini Ellin tallilla Nuppulinnassa ja Anun hevoset Anun vanhempien tallilla. Talven treenaukseen kuuluu paljon maastoilua ja hangessa kahlailua. Käymme hyppäämässä omalla porukalla säännöllisesti Ehon tallilla ja kuukausittain Sanna Backlundilla Janakkalassa, kertoo Tuisku. 

 

Treenimotivaatiota saa varmaankin siis joskus hakea kun ulkona paukkuu -20 pakkasta tai sataa räntää? 

- Varsinkin silloin. Itselläni on ollut kovasti takkuinen talvi villiä hevosta kuntouttaessa… Chardonay on käynyt tämän vuoden aikana läpi liki kaikki ongelmat mitä hevosella voi olla, Tuisku huokaa. Täytyy vaan ajatella seuraavaa kesää kohti. Toisaalta treeniaika talvella on myös rentouttavaa, koska ei ole niin kiire kisoja ajatellen. On tarpeeksi aikaa korjata ratsastuksellisia ja terveydellisiä ongelmia, Tuisku lisää.

 

Kivikosket ja Anu auttavat toisiaan paljon treeneissä, ja varsinkin kilpailuissa sisarukset antavat Milkalle vinkkejä verryttelyssä. Tuisku, Pyry ja Anu pohtivat yhdessä usein mm kuolainvalintoja ja keskustelevat kilpailuissa radoista, esteväleistä yms.

 

Keskinäistä kilpailua Kivikosken sisarukset eivät koe.

- Olemme harvoin olleet Pyryn kanssa ns. vertailukelpoisia, koska toinen meistä on ollut junioriratsastaja ja toinen nuori. Olen vilpittömästi iloinen jos Pyryn tekemä työ palkitaan menestyksellä ja myös hän on puolestani. Milkan kanssa kilpailua ei ainakaan tässä vaiheessa ole ollut ikäeron takia. Milka on tosin ehkä voinut joskus kokea painetta siitä, että häntä verrataan siihen mitä minä ja Pyry oltiin samanikäisinä. Nyt painetta ei pitäisi olla, koska Milka on jo askeleen edellä! Tuisku kertoo hymyillen.

   

Mitä mielestäsi ratsastuksen huipulle pääsyyn vaaditaan?  

- Mieletön määrä tinkimätöntä työtä, onnea, hyviä hevosia ja sponsori. Meillä on vielä kaikilla osa-alueilla pitkä matka käytävänä. Tällä hetkellä meitä sponsoroi Olli, jolta saa laadukkaat aitaustarvikkeet, Tuisku miettii.

 

- Tärkein ominaisuus kilpahevoselle on halu taistella ratsastajansa puolesta! Vaikka hevonen olisi miten laadukas tahansa, se on täysin hyödytön jos se ei anna kaikkeaan. Meidän hevosista Qimma on ihanan yritteliäs, haluaa aina tulla puhtaana ja nopeana maaliin. Chardonay taas yrittäisi varmasti hypätä vaikka kivitalosta läpi, jos sitä pyytäisi. Milkan mielestä hänen kaikki neljä mussukkaa omaavat parhaan mahdollisen kilpahevosen luonteen, Tuisku nauraa.

 
 

Tuisku Kivikoski (s. 1991) 

- Meillä on ollut hevosia aina kotona ja ihan pienestä saakka ollaan hevosten kanssa puuhattu. Ei ollut kovinkaan todennäköinen vaihtoehto, että ratsastusta ei olisi aloitettu. Raken tallin myötä hevosista on tarkoitus saada ammatti. Toukokuussa valmistun klinikkaeläintenhoitajaksi, kertoo Tuisku. 

Ratsastuksen Tuisku aloitti shetlanninponi Killellä, joka oli super kiltti ja kesti kaikkea lasten älyttömyyttä. Matkan varrella muita tärkeitä Tuiskun ratsuja ovat olleet: Piccadilli, entinen ratsastuskouluponi, joka aloitti kilpauransa 11v ratsastajan kanssa 15-vuotiaana. 

-Itse en vielä silloin ymmärtänyt ratsastuksesta paljoa, mutta poni tuli aina maaliin "isoiltakin" radoilta. Ponin treenaus ei muutenkaan ollut kovin tavanomaista. Omistajan toivomuksesta sillä ratsastettiin kotona aina ilman satulaa, se teki välillä tunteja ja joskus jopa lanasi kenttää. Piccadilli oli kilpaillut aikaisemmin valjakossa ja ehkä siitä johtuen ei koskaan kyseenalaistanut mitään tehtävää, Tuisku kertoo.  

Ratsukon paras saavutus oli Pikkuponien SM 4. ja se oli myös ensimmäinen hevonen jolla Tuisku kilpaili Horse Show:ssa. 

St. Perhaps: Tuli Tuiskulle 4-vuotiaana ja oli ensimmäinen nuori hevonen jota koulutti itse eteenpäin. Pirre oli persoonallinen poni, jolla hän kilpaili monta vuotta poni kansallisten kärjessä. Parhaat saavutukset mm SM 3., Poni GP 2. ja kaksi kertaa PM-edustus. Pirre opetti Tuiskun ratsastamaan voitosta. 

- Omaan ratsastukseen ovat vaikuttaneet myös lukuisat muut hevoset, mm. kummitädin kasvattama Midsummer Miracle, joka oli ensimmäinen hevonen jonka totutin satulaan ollessani 13-vuotias. Monella muulla ja jopa minulla itselläni oli tunne, että tästä yhdistelmästä ei tule kun ruumita, mutta hevosesta kasvoi ihan kelpo kilpahevonen joka sijoittui mm laatuarvostelussa, sekä Breedersissa neljänneksi, Tuisku muistelee. 

Chardonay van de kempenhoeve on puolestaan ollut Tuiskun ensimmäinen isojen luokkien hevonen, jonka kanssa on oppinut miltä laatuhevosella ratsastaminen tuntuu.

- Olen erittäinen kiitollinen kaikille hevosten omistajille matkanvarrella ja erityisesti ystävälleni Anna-Sofia Kivelle, joka on antanut Chardonayn useaksi kaudeksi käyttööni, Tuisku sanoo.

- Kausi 2011 jäi melko vaatimattomaksi Chardonayn jatkuvan sairastelun takia. Hevonen suoritti koko kesän alle oman tasonsa, mutta useista tutkimuksista huolimatta vikaa ei löydetty. Elokuussa sillä viimein todettiin hankosidevaurio, Tuisku harmittelee. 

Hallikaudella 2011 ratsukko voitti hallisarjan ja nuorten hallimestaruuden, sijoittuivat Kuopion ja Metsämäen NGP:ssä kuudenneksi. Kauteen mahtui myös paljon muita sijoituksia kansallisella 130-140 tasolla.  

Kaudella 2012 Tuiskulla on käytössä hevoset Chardonay van de kempenhoeve (Utabor v.t Gestelhof - Contender) ja Jackpot (Jumbo-Jet - Kroongraaf). Tavoitteena Chardonaylla on aloittaa kilpailukausi vasta ulkoradoilla ja kilpailukunnon mukaan katsoa miten nopeasti se on pitkän tauon jälkeen valmis isompiin luokkiin. Jos kaikki menee hyvin, niin tavoitteena on hyvä sijoitus NGP:ssä ja Nuorten SM-mitali. Jackpotin (7 v.) kanssa tavoitteena on siirtyä 130-tasolle. 

 

 

Pyry Kivikoski (s. 1989)

 
Pyry myös ratsastellut aina, vaikka pienenä pelasikin lähinnä jalkapalloa. Pyry oppi mm satuloimaan hevosen vasta 12-vuotiaana Marko kaverin lukittua Pyry, poni, satula ja suitset karsinaan.    

Pyry on edelleen innokas jalkapallon pelaaja ja matemaattisesti hyvin lahjakas. Hän on kuitenkin päättänyt panostaa ratsastukseen ja aloittaa siskonsa tavoin pyörittämään Rake tallia yhteistyössä avovaimonsa Anu Mäkisen kanssa. 

Pyry aloitti ratsastuksen Tuiskun tapaan Kille ponilla. Pyryn ratsastusinnostus alkoi kunnolla vasta hänen saatuaan käyttöönsä kisakonkari Holtet's Cruyffin. Hoffen kanssa Pyry nousi yhdessä kaudessa 80cm luokista kansallisiin 110cm luokkiin ja pääsi heti maistamaan miltä voittaminen tuntuu. Hoffen jälkeen seuraava tärkeä hevonen oli Jinda W, joka kilpailee edelleen Milkan kanssa. Jinda oli Kivikoskille tullessaan kuuma ja herkkä tamma, joka opetti paljon malttia. Jinda ja Pyry pärjäsivät useana vuonna hyvin mm. Junnucupissa. Pyry kilpaili muutaman vuoden lähinnä nuorilla hevosilla, mm. äidin kasvattamalla Molenaar's Lobellella, Farkopilla, Sharonilla, Q:lla ja Qimmalla. 

Qimmasta on tullut Pyryn ensimmäinen isojen luokkien hevonen. Ratsukko pärjäsi hienosti Qimman ollessa nuori hevonen, voittaen mm. HIHS:n 5v luokat. Pyry ja Qimma ovat yhdessä nousseet kansalliselle 140-tasolle. Hevonen on supernopea ja varovainen, jonka ansiosta äärimmäisen voitontahtoisen ratsastajan kanssa ratsukolla on lukuisia voittoja ja sijoituksia viimekaudelta 130-140 tasolla. HIHS:n National Tourilta he saavuttivat sijat 2. ja 6.  

Kaudella 2009 Pyry kilpaili Caravellellä nuorten GP:tä hyvällä menestyksellä.  

Kaudella 2012 pyryllä on käytössä hevoset Qimma (Quite Easy- Kaliber) ja uusi 5-v ruuna Niagaro (New-time- Cantus). Qimmalla tavoitteena on ratsastaa voitoista 140-tasolla, mutta tänä vuonna ratsukko ei vielä siirry GP-sarjaan. Niagaro on totutettu vasta muutama kuukausi sitten satulaan, joten sen kanssa aloitellaan varovasti.

 

 

Milka Kivikoski (s. 1996)   

Milka aloittaa lukion ensi syksynä ja haaveissa on ratsastuksen ohella eläinlääkärin ammatti. Hän harrastaa ratsastuksen lisäksi Tuiskun kanssa jumppaa ja koirien kanssa lenkkeilyä. Koko Kivikosken porukka sortuu silloin tällöin laulamaan naapurissa karaokea.

Sisarustensa tapaan, myös Milka aloitti ratsastuksen ponilla Kille. Hän siirtyi Killen jälkeen kilpailemaan Tuiskun vanhalla Sun-Helmet ponilla ja samoihin aikoihin Milkalla oli käytössä myös oppimestari Monday's Malvir, jotka olivat hänen ensimmäiset kansallisen tason ponit. Milkaa on opettanut myös konkari Puppe II, jolla hän sijoittui mm. poniderbyssä. Tuiskun ponivuosien loputtua Milka sai käyttöönsä St. Perhapsin, jolla hän saavutti mm hallimestaruus pronssia ja poni GP:n kolmannen sijan. 

Milka on perinyt myös Pyryltä Jindan, joka on ollut loistava harjoittelu hevonen. Tälläkin hetkellä kaikki Milkan hevoset ovat olleet ensin Tuiskun tai Pyryn ratsuja. 

- Milka on siinä onnellisessa asemassa, että on aina saanut harjoitella kokeneilla hevosilla. Hän on kehittynyt viime kauden aikana valtavasti! Milka on vienyt hienosti kokematonta ja lähes ylivarovaista St Leroytä eteenpäin. Hänellä on vahva tunneside kaikkiin hevosiinsa ja pyrkii hoitamaan niitä äärettömän hyvin - meistä välillä liiankin hyvin, nauraa Tuisku siskonsa puuhailuja. 

Kaudella 2011 Milka saavutti mm Poni GP sijan St Perhapsilla ja Junioricupin voiton St Leroylla. 

Kaudella 2012 Milka kilpailee St Leroylla (Logan-Domino) ja Jindalla (Caritas-Pretendet) myös avoimia 120cm luokkia, koska Junnucupit ovat usein eri paikassa Tuiskun ja Pyryn kisojen kanssa. Q:n (Quite Easy- Kaliber) kanssa tavoitteena on myös kilpailla 130-tasolla. 

 

  

Anu Mäkinen (s. 1991) 

Pyryn pitkäaikainen tyttöystävä ja avopuoliso, Team Kivikosken vahvistus Anu on sopeutunut hyvin, Tuiskun sanoin ”hieman erikoiseen remmiimme”. Anu on aloittanut ratsastuksen Rakella, jota alkaa kohta itse pyörittää Pyryn kanssa. Anu on lukion jälkeen pitänyt täyshoitotallia vanhempiensa tilalla Nuppulinnassa. Anu huolehtii kunnostaan kuntosalilla. 

Anulla on ollut muutama oma poni, joista hän on kilpaillut isoimpia luokkia kuumalla Cleolla. Cleon jälkeen Anulla oli myös kuuma ja pieni tamma Stregaa. Ratsukko sijoittui mm. HIHS:n Junnuluokassa ja pärjäsi hyvin Junnucupissa. Stregaan jälkeen hevosiin kasvoin lähes 30cm lisää kokoa kun hankittiin ruunat Rolans ja Goiko. Rolans on suuri sydäminen hevonen, joka haluaa aina tehdä parhaansa. Goiko omaa valtavan kapasiteetin ja siitä odotetaan tulevaisuudessa paljon.

Kaudella 2011 Goiko (Grand Libero-Calando IV) hyppäsi hienosti 5-vuotiaiden Racing sarjaa, onnistuen lähes kaikissa osakilpailuissa. Goiko osallistui myös HIHS:ssa 5-vuotiaiden hevosten luokkiin. Rolansilla Anu sai tuntumaa 130-tasolta ja sijoittui useassa 120cm luokassa. 

Kaudella 2012 Goiko jatkaa 6-vuotiaiden Racing sarjaa ja tavoittelee siinä menestystä. Rolans (Ramses-Leons) jatkaa 130-tasolla. Uutena tulokkaana Anulla on kokenut ja varovainen ruuna Avis (Acorado I- Picard). Aviksen kanssa yhteistyö on lähtenyt loistavasti käyntiin ja pari onkin sijoittunut lähes jokaisessa startissa. Avis kilpailee ainakin 130-tasolla ja jos yhteystyö etenee yhtä vauhdilla, mahdollisesti ratsukko kilpailee isompaakin.